© All rights reserved. Powered by VLThemes.

De Vragendrager

Kom in beweging door eigen bagage te bespreken

De Vragendrager is een sociale creatieve onderneming die kwetsbare ouderen letterlijk en figuurlijk in beweging zet door fietsend een reis te maken door hun eigen levensverhaal en bagage te bespreken. Theatermaker Merel Rutgers gaat samen met de deelnemer een fietstraject aan van een maand waarbij wekelijks wordt gefietst. De Vragendrager wordt ingezet als middel en bevraagt het verleden, heden en toekomst. Het traject eindigt met een kunst kado voor en over de deelnemer.

De Vragendrager bevraagt de route van de deelnemer, welke richting iemand is opgegaan welk keuze diegene onderweg heeft gemaakt en hoe dat diegene heeft gevormd op zijn of haar levenspad. We gaan het niet hebben over de juiste keuzes voor de juiste route maar over de navigatiemiddelen die je hebt gebruikt om richting te bepalen waarin je hebt leren aan te passen tegen obstakels zoals wind, regen en storm. Het kunst kado viert het bestaan daarvan want iedereen heeft een verhaal dat uitgepakt moet worden. Daardoor staat dit traject in teken van persoonlijke aandacht dat bijdraagt aan problematiek als eenzaamheid en isolatie. Het is de bedoeling dat deelnemer zich na dit traject weer meer gezien en gehoord voelt, troost kan halen uit het kunstproject en met trots deel kan nemen aan laatste levensfase.

Ik wil de bijzonderheid van iemands bestaan vieren zodat de resterende tijd niet zomaar voorbijgaat. Ik probeer met het kado mijn deelnemer meer dan voor geheel aan te zien. En hem of haar een verhaal te geven waar hij of zij de hoofdrol in speelt om zo diegene een perspectief te bieden en met vertrouwen en trots het onbekende tegemoet te gaan.
In de laatste levensfase die vaak gepaard gaat met veranderingen, onrust, verwarring en eenzaamheid kan de Vragendrager juist houvast geven doordat het kado dat ontstaat een tastbaar symbool is voor iemands levenspad. Het laatste eindstation gaat soms gepaard met verlies en rouwen, daartegenover moet naar mijn mening: ‘vieren’ staan. Wat de kracht van de Vragendrager is en wat de mens weer vitaal maakt, letterlijk en ook figuurlijk in beweging brengt.

Kunstenlab organiseert op een spannende industriële locatie in het Havenkwartier in Deventer tentoonstellingen waarin experiment en onderzoek centraal staan. Kunstenaars maken vaak nieuw werk voor onze ruimte. Publiek ziet en ervaart avontuurlijke kunst.

Naast tentoonstellingen organiseren we ook projecten in de wijde regio. In de projecten onderzoeken we de rol van kunst en kunstenaar in actuele maatschappelijke vraagstukken. De IJsselbiënnale is bijvoorbeeld een project van ons.

Het traject bestaat in principe uit een maand met een wekelijks ontmoeting van 1,5 uur waarbij naar plekken wordt gefietst die van betekenis van zijn voor de deelnemer. Onderweg bespreken we de vragen wat herinner je nog en hoe wil je herinnerd worden? Oftewel: waar kom je vandaan en waar ga je naar toe? Met als doel herinneringen op te halen. Hiervoor is nodig dat de woonzorgcentra beschikt over een duo fiets waarvan gebruik gemaakt kan worden op afgesproken datum. Voor het gehele project inclusief voorbereidingstijd kost 350-. In overleg kan er gekeken worden naar maatwerk en een ander passend ontmoetinstraject. Projectprijs kan deels gefinancierd worden door subsidie en eventueel ondersteuning van familie; denk aan project kado doen ter gelegenheid van verjaardag of bereiken van bijzondere leeftijd.