© All rights reserved. Powered by VLThemes.

Ontdek Museum EICAS

Nul ≠ niks

Wat is kunst? Goeie vraag! Veel mensen denken dat er altijd een kwast en verf voor nodig is. Niet dus! Ontdek in de bijeenkomst/workshop van museum EICAS hoe het ook anders kan en maak kennis met de zogeheten Nul-kunstenaars.

Bijeenkomst 1: Het gesprek
In de eerste bijeenkomst brengen we foto’s van kunst op een presenteerblaadje naar de bewoners. We laten iedereen er een uitzoeken en gaan aan de hand daarvan samen het gesprek aan over kunst. Vervolgens gaan we in op de Nul-kunst. Met deze interactieve bijeenkomst maken we de bewoners enthousiast voor een bezoek aan museum EICAS.

Bijeenkomst 2: Het bezoek
Bij het museumbezoek verzorgen we een rondleiding door onze (wissel)tentoonstelling. Team educatie wordt getraind in Visual Thinking Strategies (VTS). VTS moedigt mensen aan om verbinding te maken met het kunstwerk. Deelnemers ervaren dat iedereen anders waarneemt en dat je leert om open en zonder oordeel te kijken en te luisteren naar elkaar. Het museum is toegankelijk voor rolstoelen en er is een lift.Bijeenkomst 3: Aan het werk
In de derde bijeenkomst nodigen we de bewoners uit om zelf een NUL-kunstwerk te maken. Daarbij sluiten we aan bij werkervaring, talenten en kennis uit het verleden van de bewoners. Wie weet gaan we wel breien, timmeren of gebruiken we een mooie verzameling. Dit kan in het museum of bij de woon- en zorglocatie zelf.
De bijeenkomsten en museumbezoek kunnen als totaalpakket afgenomen worden, maar ook als losse onderdelen.

Kunstenlab organiseert op een spannende industriële locatie in het Havenkwartier in Deventer tentoonstellingen waarin experiment en onderzoek centraal staan. Kunstenaars maken vaak nieuw werk voor onze ruimte. Publiek ziet en ervaart avontuurlijke kunst.

Naast tentoonstellingen organiseren we ook projecten in de wijde regio. In de projecten onderzoeken we de rol van kunst en kunstenaar in actuele maatschappelijke vraagstukken. De IJsselbiënnale is bijvoorbeeld een project van ons.

Lengte van de activiteit (aantal bijeenkomsten, duur bijeenkomst)
Bijeenkomst bij woon- en zorglocaties: 1,5 uur
Museumbezoek: 1 uur
Nul-kunstwerk maken: in overleg

Museum EICAS van Nul naar nu
Museum EICAS maakt kunst vanaf de jaren 60 toegankelijk. Als vertrekpunt geldt het baanbrekende gedachtegoed van de Nul-beweging dat nog altijd door echoot in de hedendaagse kunst.

EICAS wil non-figuratieve, hedendaagse kunst toegankelijk maken voor een breed (inter)nationaal publiek. Daartoe bieden we, naast de vaste collectie uit de Nul- en ZERO-beweging, wisseltentoonstellingen van kunstwerken vanaf 1960. Omdat wij vinden dat kunst nooit op zichzelf staat, verbinden we kunst met wetenschap door het bieden van workshops, lezingen en publicaties.

Min en max aantal deelnemers
Eerste bijeenkomst: 5 – 20 deelnemers
Museumbezoek: 5 – 20 deelnemers (worden in groepjes van 4 deelnemers rondgeleid)
Nul-kunstwerk maken: 5 – 10 deelnemers

Benodigdheden op locatie
Ruimte qua formaat passend bij de groepsgrootte
Scherm/muur om te projecteren

Kostprijs activiteit incl. btw en reiskosten /voorbereiding.
Eerste bijeenkomst: € 100
Museumbezoek: entree € 10 per persoon en € 25 per groepje voor de rondleiding
Nul-kunstwerk maken: op aanvraag