© All rights reserved. Powered by VLThemes.

Xillan

Songwriter en muzikant XILLAN, Xillan Macrooy (1993), is geboren in Paramaribo, waar de culturele diversiteit even weelderig en kleurrijk is als het tropisch regenwoud. Als Surinaamse millennial is XILLAN opgegroeid tussen twee werelden. Aan de ene kant de Surinaamse cultuur; een rijke mengelmoes met roots in o.a. Afrika, Indonesië en India, die in Suriname nieuwe culturele vormen aannam. En aan de andere kant de Amerikaanse en Europese muzikale helden. De muziek die uit deze mix voortvloeit maakt XILLAN tot de artiest die hij is.

In zijn werk als songwriter speelt de Surinaamse identiteit een belangrijke rol; het is de lens waardoor XILLAN zijn omgeving ervaart. Een product van de bewogen gedeelde geschiedenis van Nederland en Suriname; XILLAN omarmt de meervoudigheid van zijn achtergrond. ‘Het vieren van diversiteit is het lot van de toekomst.’ Als audiovisuele kunstenaar is het de intentie van XILLAN de tijden te spiegelen in zijn werk, om zo bij te dragen aan de zelfreflectie die essentieel is voor elke progressieve multiculturele samenleving.

Als leadzanger van verschillende eigen projecten en als backing/sessie vocalist heeft XILLAN in, o.a.  Melkweg, Ahoy, Ziggo Dome, Lowlands, North Sea Jazz, Eurosonic Noorderslag, Paaspop en Concert at Sea gestaan. In samenwerking met Jeangu Macrooy voor nummers voor diens eerste album ontving XILLAN zijn eerste indirecte nominatie voor een Edison Award voor beste album 2018. De grootste highlight van XILLAN’s samenwerking met Jeangu ontstond tijdens het Eurovisie Songfestival 2021 waar de artiest met onder andere Jeangu Nederland vertegenwoordigde. ‘We stonden op het podium met artiesten die allemaal een migratieachtergrond hebben, wat in mijn ogen een mooie representatie is van de rijke diversiteit die is ontstaan als gevolg de eeuwenoude banden die Nederland heeft gelegd met landen zoals Suriname.’

Vanaf 2022 kunnen fans nieuwe muziek verwachten, onder zijn solo project XILLAN.