Kunst op staat: Buitenkunst Deventer

Kunst op staat: Buitenkunst Deventer
Kunstenlab

Kunst op straat; Buitenkunst Deventer
Aantal bijeenkomsten: 2 (evt uit te breiden met workshop)
Groepsgrootte: 5 tot 12 deelnemers
Naam organisatie: Kunstenlab / contactpersoon: Josien in ‘t Hof
Kosten: € 125,- (exclusief workshop)
Website: www.kunstenlab.nl
E mail: josien@kunstenlab.nl
Telefoonnummer: 0570 611848

Kunst op staat: Buitenkunst Deventer

Kunst op straat; buitenkunst in Deventer
De stad Deventer heeft een mooie collectie buitenkunstwerken. We vertellen er graag meer over én gaan samen naar buiten om ze te bekijken!
Kunst op straat: buitenkunst. Je ziet kunstwerken op pleinen, in parken, op rotondes, aan gebouwen en op het station. Het is er in allerlei vormen en maten: van grote standbeelden tot kleinere installaties. En het gaat over allerlei onderwerpen; van de geschiedenis van de plek tot de betekenis van een gebouw waar het kunstwerk bij staat. Buitenkunst is spannend en interessant want iedereen kan het zien en iedereen vind er wat van! Tegenwoordig is kunst meer dan alleen een figuratief beeld van steen of brons. Er worden allerlei technieken en materialen gebruikt: plastic, glas, staal, textiel, hout, beton, water, rubber en neonlicht bijvoorbeeld. De meeste kunst in de openbare ruimte is ruimtelijk, driedimensionaal. Vanuit elke hoek ziet het er weer anders uit. Je kunt het aanraken, het materiaal voelen. Het mag niet altijd, maar sommige kunstwerken zijn zelfs speciaal gemaakt om op te spelen of te zitten. Soms worden kunstwerken geplaatst ter herinnering aan een belangrijke persoon of gebeurtenis.
Buitenkunst moet met van alles rekening houden. Niet al het materiaal kan bijvoorbeeld tegen alle weersomstandigheden, maar de kunst moet ook rekening houden met de omgeving, de plek en het landschap waar het komt te staan: wat past waar wel en wat past niet?

Bijeenkomst 1 In deze bijeenkomst op uw locatie kijken we samen (en praten we over) kunstwerken in de openbare ruimte van Deventer. We vertellen over de kunstenaar, over de betekenis van het werk, maar ook over de manier waarop zo’n kunstwerk gerealiseerd wordt; Hoe doen buitenkunstenaars dat? Welke beslissingen nemen ze en waarom? (1,5 uur)

Bijeenkomst 2: op stap! We gaan in deze bijeenkomst samen een aantal kunstwerken bekijken in de wijk of in het centrum van Deventer (in overleg kijken we wat het beste past en mogelijk is). We gebruiken vragen als; ‘wat zie je, wat valt je op, welke sfeer heeft het werk, waarom zou het hier staan’
Niet iedereen ziet hetzelfde en dat maakt het zo leuk! We zoeken samen naar betekenissen en luisteren naar elkaars verhalen over het kunstwerk. (1,5 uur)

Bijeenkomst 3: Workshop Een kunstenaar verzorgt een workshop met als uitgangspunt ‘voor welke plek zou jij een kunstwerk wensen? En waar moet het dan over gaan? Wat wil je dat het vertelt? De bedoeling is dat iedereen een moodboard maakt.